Ga voor groen!

29-02-2024
Auteur: Tony van Veen

undefined

In de horecasector draait alles om het creëren van geweldige eetervaringen voor gasten. Maar dat betekent niet dat je het milieu uit het oog moet verliezen of hoge energierekeningen moet accepteren. Met deze 4 tips kan jij jouw horecabedrijf helpen kosten te besparen en milieubewuster te opereren.


1. Loop alle apparatuur af
Vervang traditionele gloeilampen en TL-buizen door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen gaan langer mee en verbruiken veel minder energie, wat resulteert in lagere elektriciteitskosten.

Kies voor keukenapparatuur met een ENERGY STAR-certificering. Deze apparaten zijn ontworpen om minder energie te verbruiken zonder in te boeten aan prestaties.

Installeer programmeerbare thermostaten in je restaurant om de verwarming en koeling efficiënter te regelen. Programmeer ze zodat de temperatuur wordt aangepast wanneer het restaurant gesloten is of wanneer er minder gasten zijn.

Zorg voor regelmatig onderhoud van je keukenapparatuur en HVAC-systemen. Goed onderhouden apparatuur werkt efficiënter en verbruikt minder energie.


2. Krijg jouw personeel mee
Betrek je personeel bij je energiebesparingsinspanningen.

Moedig hen aan om lichten uit te schakelen wanneer ruimtes niet in gebruik zijn en om apparatuur uit te zetten wanneer deze niet nodig is. 

Minimaliseer voedselverspilling door een goed voorraadbeheer en bewaarpraktijken te implementeren. Gebruik compostering voor voedselafval en recyclage voor papier en plastic.

Zorg ervoor dat je personeel getraind is in energiebesparende praktijken en bewust is van het belang van energie-efficiëntie in de horeca.


3. Groene energiebronnen
Onderzoek de mogelijkheid om over te schakelen op groene energiebronnen, zoals zonne-energie of windenergie, om je elektriciteitskosten te verlagen en je ecologische voetafdruk te verminderen.

Overweeg een professionele energie-audit om te identificeren waar en hoe je energie kunt besparen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn.


4. Heroverweeg je menu
Last but not least, overweeg om je menu aan te passen op basis van seizoensgebonden ingrediënten om energie- en kostenbesparingen te realiseren. Seizoensproducten zijn vaak goedkoper en vereisen minder energie-intensieve bewaarmethoden.


Seizoensgerecht


Door deze energietips te implementeren, kun je als horecabedrijf zowel kosten besparen als je steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst. Bovendien kunnen milieubewuste praktijken ook aantrekkelijk zijn voor gasten die waarde hechten aan duurzaamheid. Het is een win-win voor jouw bedrijf en het milieu.

Artikel delen

Download de Top-Chefs app

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan met de app van Top-Chefs? Download nu de app helemaal gratis en maak een profiel aan. En onthoud; wij doen jouw administratie!

  • 1
    Download de app.
  • 2
    Registreer je binnen enkele minuten.
  • 3
    Starten maar!
Download de app in de app store
Download de app in google play
Sfeerafbeelding