Samen tegen verspilling!

03-12-2023
Auteur: Tony van Veen

undefined

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, en terecht! Het verminderen van voedselverspilling is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook de winstgevendheid van horecabedrijven vergroten. De Verspillingsvrije Week is een geweldige gelegenheid om je restaurant of café duurzamer te maken. Daarom geven wij 7 tips, voor iedere dag van de week, die jij kan gebruiken om deel te nemen aan de Verspillingsvrije Week en het hele jaar door verspilling te verminderen!


1. Analyseer je voorraad

Een van de belangrijkste stappen om verspilling te verminderen, is een grondige analyse van je voorraad. Zorg ervoor dat je weet welke ingrediënten vaak verspild worden en waarom. Identificeer welke gerechten het minst populair zijn en pas je menu dienovereenkomstig aan.


2. Pas je menu aan
Ontwikkel een flexibel menu dat gemakkelijk kan worden aangepast aan schommelingen in de vraag en de beschikbaarheid van ingrediënten. Geef gasten de mogelijkheid om portiegroottes te kiezen om overbodige restjes te verminderen.


3. Train je personeel
Zorg ervoor dat je personeel goed op de hoogte is van het belang van het verminderen van voedselverspilling. Geef hen training over hoe ze voedselverspilling kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door de houdbaarheidsdata van producten te begrijpen en restjes op de juiste manier te bewaren.


4. Voer een Zero Waste beleid in
Stel een zero-waste beleid op waarin staat hoe je met voedselverspilling omgaat. Dit kan onder meer het doneren van onverkochte maar nog bruikbare voedingsmiddelen aan lokale voedselbanken omvatten.


5. Creatief hergebruik
Denk creatief na over hoe je restjes kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld, overschotten van groenten kunnen worden verwerkt in soepen of bijgerechten. Dit vermindert verspilling en kan nieuwe, unieke menu-items opleveren.


6. Samenwerken met leveranciers
Werk samen met je leveranciers om overbodige verpakkingen te verminderen en de levering van verse ingrediënten te optimaliseren. Dit kan de efficiëntie verbeteren en verspilling verminderen.


7. Kies voor duurzame verpakkingen
Als je afhaalmaaltijden aanbiedt, investeer dan in duurzame verpakkingen. Dit vermindert afval en past bij een milieuvriendelijke benadering.


Duurzaamheid


Het verminderen van voedselverspilling is niet alleen een verantwoorde keuze voor het milieu, maar het kan ook de kosten van je horecabedrijf verlagen en je imago versterken. Doe mee aan de Verspillingsvrije Week en maak van duurzaamheid een integraal onderdeel van je bedrijfscultuur. Samen kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd genieten van heerlijk eten!

Artikel delen

Download de Top-Chefs app

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan met de app van Top-Chefs? Download nu de app helemaal gratis en maak een profiel aan. En onthoud; wij doen jouw administratie!

  • 1
    Download de app.
  • 2
    Registreer je binnen enkele minuten.
  • 3
    Starten maar!
Download de app in de app store
Download de app in google play
Sfeerafbeelding